KEHILANGAN LAGI KE??

Bismillah..

Iha sje try gune ‘ana’ :P [gedik]
lebih kurang setengah tahun aruah abah pegi..
datang pula seorang insan yang ana tidak kenali..
Dia juga bergelar abah..
ayah tiri…
Kehidupan ana sekeluarga dengannya pun bermula…
Dia yang menyekolahkan ana dan adik…
berpindahlah ana dari kajang ke sg.buloh..tempat baru..rumah abah..sekolah baru..kawan2 baru..serba baru la gak..
umi mula2 tak keje…patu jadi guru kat satu sek ni…
kami sekeluarga ada wat perniagaan bila time lapang je…
pernah dalam 3 tahun ana sekeluarga berniaga di kantin…
lepas tu hanya berniaga time cuti je..ye la masakan umi kan sedap bangat…(air tangan ibu la kate kan)..

Abah dah pernah berkahwin dah..
tapi mereka cerai hidup..
sebenarnya ana ad sorang kakak tiri n adik pompuan tiri…
selalu sangat gaduh tiap kali jumpe…
syukur sangat dorang tak duduk dkali denga ana,…(jahat kan?) dorang duk ngan mak n bapak tiri dorang ar..
kadang2 sebab dorang,ade je yang tak kene antara umi n abah… penuh dugaan sebenarnya selama ana hidup bersam abah tiri ana…ana hanya berani sentuh or pegang dia time atas motor je..nak bukak mulut kat dia pun seram rasenya…tapi ana kene ingat,dia tetap ayah ana..suami pada umi..
tahun 2006…
time tu tngh sonok2 berniaga kat kompleks tabung haji kat kelana jaya tu lah…biasa la musim haji…cari peluang ar untuk duit belanja..
malam kerja sampai pkul 4…siang baru lah ad peluang nak tido…tapi Alhamdulillah,untung sangat perniagaan kitaorang…
ada satu malam tu…ana nak g solat maghrib jap..pastu,rase macam nak stay je lame2 kit kat masjid tu(curi tulang)…nak tunggu Isyak la konon…tiba2 Allah campakkan kat hati ana nak bace Yaasin time tu…ana pun amik lah n baca..air mata pulak tiba2 keluar tak henti2..(tak tau nape tibe2 je rase sebak ingat aruah abah)
abis je ana bace…ada panggilan dari abang sedare ana ni yang tolong2 kiteorang..dia just nak tanya.pinggan2 lebih simpan kat mne…ingat ap la..tapi sebenarnya ana tau dia nak gtaw smthng..tibe2 die suruh ana blik gerai dulu..ana pun dengan rase beratnya meninggalkan masjid g ke gerai..tengok2 umi ngn adik tak de..ana tanya ar kat sape2 yang ade,dorang kate abah accident..hmmm…biase la abah tu..motor dengan dia selalu dijodohkan dengan accident…boleh plak ana jawab macam tu!fuh! selalu luka skit2 je ar.. paling teruk puk patah tangan or kaki…tapi ada rase geram n tak puas hati gak time tu,nape la umi tak ajak ana skali g hospital!!!!huh! kene sambung gak keje ni….walaupun tak cukup kakitangan..ana tibe2 rase nak tutup gerai awal je time tu..tapi pakcik ana plak tak bagi..sebab pelanggan ramai lagi…ana pun dengan tak sedap hatinya buat la ap yg patut…abis je mengemas,kitorang terus g umah ana..tengok gelap takde orang…amik keputusan g hospital..sesat plak malam2…dengan kepenatannya lagi…sampai2 je kat tempat parking…dapat msg dari makcik ana…ABAH DAH TAK ADA..hah? betol ke ni? terok ke abah kemalangan? tak sempat ke aku ni? ape ni?ana dah tak rase apa dah lagi time tu..terus tak leh diri dah…rase loggar lutut ni..ana dipaut ke ICU…ana nampak adik ana dah nangis2..ana terus peluk dia kuat2…cium kepala dia..ana tau ..dia dah rase abah tu macam abah kandung dia..ye ar..dia hanya kenal ayahnya abah tiri ni la…walaupun dia agak terseksa dengan abah..tapi abahlah yang sekolahkan kan dia sampai time tu dia dah masuk 11 tahun..ummi..kekuatan masih lagi terpancar pada raut wajah umi..tu lah umi..seorang yang sangat tabah dan redha dengan ketentuaanNya…sebenarny dalam hati ana time tu..tertanya-tanya,nape lah tak tunggu ana smpai…yang ad kat sisi abah hanya umi n adik je…sedihhh…
Ana kene terus percaya ad hikmah di sebalik semua ni..mybe ana bukan anak yang baik..

Kini hanya masih bersama umi dan adik tersayang..mereka lah yang ana ad…selain Allah yang selalu ada dengan hambaNya..n Allah hadirkan fmly yg sgt brmkne wat diri ni...:)
al-Fatehah… buat aruah abah-abah ana…


from heart to heart

No comments:

Post a Comment