KEHILANGAN…


Bismillah…
Abah iha..
start sakit sejak iha kecik comey lagi…
mane lana nak faham lgi kan abah tu sakit apa…
tapi..masuk tadika dah mula tanya2 kat umi..
yang ana tau time tu..
ada kene mengena ngan paru2..
ooohhhh….baru tau la konon..
kuar masuk hospital gak…umi je yang setia jaga abah,,iha ngan adik pun kecik lagi..Masya Allah..dapat bayangkan kepayahan umi time tu..Makin lama makin bertanbah teruk penyakit abah…
TB rupenya name penyakit tu…Umi penah ckp.abah sakit sebab suke hidap rokok..(so,sape2 yg hisap,berhentilah,bertaubatlah,)
satu malam..abah dah ada kat umah nenek iha kat muar..tapi iha,umi and adik kat umah opah kat kajang…Abang sedare iha tiba2 terbangun n gtaw kat umi yang dia termimpi abah iha dan meninggal..Tring..tring..terus dapat talian dari pakcik iha dari muar…iha pun terbangun gak time tu…dengan blurrr…
Betullah apa yang dalam mimpi abang sedare iha..
Abah kembali pada Allah..
Iha 6 tahun..adik pulak dalam 3 tahun..
kitorang tak tau apa2..
perasaan iha plak time tu takut sangat tengok jenazah aruah abah..
tengok dari jauh je…(dari lubang dinding kat kampung)
kalau ana dah faham time tu..iha akan iring abah sampai liang lahad..
iha sgt sayang kat abah..ana rapat dengan dia..iha jadi manja bile dia ad..mesti nak selalu dengan dia,,ingat g..iha n abah selalu tengok restling malam2..uhhuhuh ganas taK? minat sangat nyanyi lagu Ella..huhu rock jugak kan? tido makan pun nak abah gak..walau pun hakikatnya hanya sebentar abah hadir dalam hidup iha.tapi benyak kenagan dengan dia..sebentar saje Allah bagi peluang ana rasekan kemanisan kasih sayang seorang ayah itu…adik iha lagi ar memang dia tak ingat langsung wajah abah..sian kat dia..Ummi? seorang yang sangat kuaattttt! alhamdulillah..Ummi dan adik masih ada dalam hidup iha sampai skang…Jadi.iha kene tetap terus usaha jadi anak yang solehah pada umi dan abah..walupun abah dah takde,dia di sana mengharapkan doa dari iha…segala amal perbuatan iha,akan terkesan kat abah di alam sana….
al-Fatehah……

from heart to heart

No comments:

Post a Comment