Nak sgt2

Bismillahwalhamdulillah..
[dalam kete,mendung2 gitu,mata dihiasi dgn ciptaanNya yg amat indah..Subhanallah]
Menyepi ke blog iha ni ? :P emm..bajet nk update pas spm je ikutkan..tp ni mcm boleh je cilok mse sat nk conteng2 kat cni..
27 Ramadhan dah ? :’( setakat mne je diri ni dah ambil peluang ? makin dkatkah or jauh dariNya ? tak dpt nk digambarkan dan diluahkan ap yg diri ni rasa utk menempuh saat2 trakhir pemergian bulan yg amat mulia dan sering dirindui ini. Apa je diri ni dh buat sepanjang ramadhan kali ni ? hurm. Checklist ramadhan buat tu buat .kalu tgk balik mcm,err..tp,still syukurillah la kan..byk abis ramadhan katTaman Islam tercinta (SMAKL) wat kali terakhir..:’)
Nak cite la ramadhan kat smakl dis year :P terawih,witir,tadarus by dorm tiap ptg,tazkirah ramadhan yg mcm2 gaya oleh adik2 tiap pagi hehe. Then,ayam ayam ayam. Mcm musang tak ? heee..takde lah. Menu kat dewan mkn puasa kali ni mostly lauk ayam ! sahur pun ! caya tak ? so..mmg dak2 rajin turun la..tak mcm sbelum2 ni dh,sahur dorm je tak pun tak sahur,ngorok (tidur in jawa). Dah tau sendiri an,Rasulullah suke sahur berkat ! utk gurls yg Allah bg cuti pun digalakkan bagun meraikan org bersahur,bukan raikan time sahur je..:P tak ksh la an..rebut la berkat tu dgn cara apa pun. Islam tu mudah indah dan comey ! Alhamdulillah..ramdhan kan pusat pengajian..kemasukan utk sbeulan je dlm setahun utk menahan diri dr mkn n mnum dr segala prkara yg lalai,tahan diri dr buat bnda yg leh jauhkan dr Allah..kalu dh msuk pusat pengajian 18 tahun pun tak de rase ap manisnya ramadhan tu,n tak berubah2 gak..tahla an..try jgn jadi mcm pelakon kt drama tu. certain pelakon la..dlm drama pkai kete BMW..pkai baju lawa..abes pengambaran..tgk2 pkai kete kncil 6 kali start tak gerak2 agy..sme la mcm kte,dlm ramadhan semangat sgt bce Quran,1 hari 1 juzu',iktikaf kat masjid..smpai ad yg lebai tak cabut tu sepnjang ramdhan..rajin qiyam..sedekah..mcm2 la an..then abes je..sume takde dh..lebai pun mule diserang oleh spider2 n sarangnya..tak mo la mcm tu an..kte nak kuar je ramadhan taqwa + iman tu ad..smgt tawqa baru tu terhasil :) insha Allah..seperti mana latih tubi intensif utk hadapi exm, so latih tubi pd bulan Ramadhan adalah persediaan utk kite jadi muslim yg lebih bertaqwa menghadapi hari2 yang penuh cabaran n ujian after Ramadhan..
Hope ramadhan kali ni lebih bermakna dgn sulaman-sulaman skali la ngn jahitan2 iman dan taqwa. Taqqarub dgn Allah . bertambahnya cinta padaNya. Terus menerus mengharap redha n cintaNya . Rindunya kita pd Rasulullah s.a.w..jgn biarkan ia pudar,kurang walaupun secubit rasa. Mimpi Rasululullah ? nak tak ? Masya Allah..mestilah ! :’) tapi layak ke..malunya nk bersua muka dgn kekasih Allah yg dirindui selalu..ingin sekali bersamanya di syurga kelak..Allah..makbulkanlah..harapan yg tak mahu diri ni singkirkan dari hati ni..kdang2 dgn langkah yg jauh terasa mcm tanpa arah dan tujuan..mcm hanyut di daratan. Moga terus hidup smgt ramadhan . beri kesan,menaikkan lagi smgt iman dan taqwa utk kite sume,insha Allah ^^

from heart to heart

No comments:

Post a Comment