Hati terpaut #part2

Bismillahwalhamdulillah .
Rase malu lagi segan nak mulekan . Malu nak luahkan . Malu yang teramat . Tapi hati ni masih terpaut . Sekuat manakah ? Tepuk dahi,geleng pale,gigit bibir,tanyalah hati tu :'/

Last berada dalam suasa yg penuh berkah tu kat smakl 7 mac 2012 :')
Al-habib Ali Zainal Abidin dan Al-fadhil Ust Azhar Hashim . Antara ayat2 cinta yang melekat :

-Bersediakah untuk mendapat anugerah daripada Allah ? kena get ready tuk dapat manfaat daripadaNya. Dengan manfaat yg kite dapat jangalah kite sia2kan .

- Ummat Islam sekarang sudah jauh dari Allah,cinta rasul dan sunnah . #ouch

- Macam mana nak letakkan cinta pada Allah dan Rasul dalam hati ? Fattabi'uni ! Syeikh Muhammad Hariri :  Illa bi Muhammadin .

- Dosa yang kite tau or yang kite tak tau, insha Allah Allah ampunkan .

- Ada dalam kalangan ummat Nabi Muhammad yang tidak dihisab :

  * jihad fisabilillah
  * haji mabrur
  * org yg pemurah,infak pd jalan Allah
  * para ulama yg menegakkan agama Allah

- Siapa kata org syahid akan dpt masuk syurga dulu ? para ulama yang akan masuk dulu. Why ? kalu takda para ulama mereka yang syahid tak tau ilmu tentang jihad fisabilillah .

- Siapa kata org yg hajiny mabrur masuk syurga dulu ? para ulama yang akan masuk dulu . Why ? para ulama yg menyampaikan ilmu tentang haji yang mabrur  .

- Siapa kata org yg pemurah masuk syurga dulu ? Para ulama jugaklah yg mengatakan org pemurah masuk syurga kerana mereka suke memberi .

- Ulama akan mengorbankan kepentingan dirinya demi kepentingan orang lain dan fitnah akhir zaman akan keluar dari ulama .

- Berilah peringatan kerana ia berguna untuk org yg beriman. Peringatan umpama bekal . Semua umur akan berakhir apabila tiba masanya. 24 hours yang berjalan,menghakis umur yang Allah telah bagi pinjam ini . Umur umpama modal yang tidak boleh dibeli dari mana2 kedai. Lebih2 lagi umur REMAJA. #ouch

- Tanamlah benih yg baik supaya tidak tumbuh yang buruk pada usia tua nanti . Special question dr Allah adalah tentang usia muda . Usia remaja akan menentukan usia tua .

- Tarbiah Imaniyah :

  * baca al-Quran
  * renungi ayat cinta dan kebesaran Allah
  * zikrullah

   Menjadikan ayatNya ayat utama sehingga tiada ayat yg lebih besar di hati . Orang yg terdidik dgn iman, dia akan pastikan hatinya dgn Allah .

- Tarbiah fikriyah . Pemikiran yang sihat . Untuk mendahulukan yg baik drpd yg jahat . Orang yg bijak, akan mendahulukan yg kekal, yg ada pada kite akan habis , dan yg ada pada Allah yg akan kekal .

- Tarbiah akhlakniyah . Mendidik perbuatan, segala tingkah laku .

"AKAL yg sihat ada pada HATI yg sehat" :)

sorry eh,it's just simple notes from my notebook ~


Madrasah Mahabbah di SMKAKL :D
from heart to heart

No comments:

Post a Comment