My New Journey Begins ..


Bismilah walhamdulillah . Assalamualaikum :)
wuuu lmenye tak update . yup,saya masih bernafas dgn udara yg Allah bgi pinjam . dgn iman dan islam .but rite now dah bertukar angin ,udara,dan tanah yg dipijak . Bukan lagi di malaysia, tetapi sudah berada di Egypt Ardul Kinanah  :') 
4-09-2012


a part of them :')

"redhakan akk ummi,sebab akk nak redha Allah"

since kenduri doa selamat 2 syawal tu baru mcm btol2 percaya dah nak kne pegi mesir . em , bukan tuk sehari dua . bukan tuk holiday then blik mlysia . bukan macam pegi n balik dari smakl . 6 years ok , jauh . and bukan senang nak balik . hurm, satu pengorbnan yg besar ke ni ? jauh dari ummi,adik,family,my mr aero,friends n sume cinta hatiku . Allah dah pilih fariha,n kau mmg nak pegi . just move one . 

5-09-2012


Alhamdulillah selamat sampai pada 4.30 pagi mesir,10.30 malaysia . first time rse jet lag kot ==" . 
Em em em,tak rase lagi dah sampai mesir time tu . tak pcye lagi . rase mcm pegi jalan sekitar malaysia je lagi haha .

umah melangit tinggi . tingkat 8 . atas sekali . ad lift lah . alhamdulillah selesa .

Ahlul bait (izyani,myza,qila,tiqa,zaty,shana,iha,elly) . yg bertag hitam and berpurdah tu musyrifah ktorang (kak z,kak dayah,kak eifa n kak nab)  :)


MARHABAN 2012. Program anjuran Islamic Medic Community dan Perubatan . Program takde la macam orientasi kat sek tu . sempoi aje . Pengenalan serba sedikit tentang mesir,sistem belajar kat sini,belajar bahasa arab amiyah,jalan2 sekitar kaherah . DUA benda yg mcm terkesan kat hati ni . Firstly about Mim Sadd  Ra' = Mesir .Mim , Musibah . Sadd, Sabar . Ra', Redha . Awesome :D Mengikut pengalaman2 yg diStory morykan oleh akk2 n abg2 kat mesir ni mmg lepas satu,satu musibah akan dtg . tak ksh la dtg dgn cara ap skali pun . Penyelesaianya adalah sabar dan redha . Mmg kne banyak sabar . baru 4 bulan kat sini macam2 jadi .dengan nk biasekan dgn org2 arab kat sini , habuk pasirnye , ble dh masuk winter , sejuk yg yg tajam dan keringnye . Macam2 lagi. Kene ad rase beruntung sbb Allah sntiase bagi peluang tuk jadi org yg lebih sabar . sabar tu sabar tapi still tangkap leleh jgk, uhuhuk . tu nmenye tak sampai lagi tahap berlapang dada dan redha . Allah tau ap yg the best tuk hambaNya . Sometimes Allah sends us illness so we can tke care ourselves. Sometimes Allah send us failure so we can be humble. Sometimes Allah sends us pain so we can be stronger. and sometimes Allah breaks our spirit to save our soul . see ? betapa Allah sayang kat kte . Malu malu malu . 
The second one , Masjid al-Azhar . Pegi time jaulah Marhaban tu . Solat asar jemaah kat situ . Masuk2 je , zappp ! mcm ada something yg Allahuakbar,,,speachless . Deruan aura dari tempat penyebaran ilmu agama dari dulu hingga kini maybe . And terasa macam berada di zaman kegemilangan islam pada satu dahulu . Sujud terakhir solat asar tu, baru la mcm dah sedar n pcaye mmg dah betol2 berada di Mesir, bumi anbiya' . yang ad disebut dalam al-Quran . yang dktekan sebagai kiblat ilmu . tempat lahirnye ulama2 tersohor . AllahuRabbi . Allah dah bagi peluang ni, kalu tak pandai lagi nk gunekan peluang ni sebaik mungkin , entahla .


Mehla datang mesir :'D byk bnda nk cte tapi M.A.L.A.S !!! hurm bajet2 busy sbnrnye xP . Tke cre of urself n ur iman . Love youfillah .


from heart to heart

No comments:

Post a Comment