keep praying ok ?

Allah has perfect timing . never early or never late .It takes a little patience n it takes a lot faith . yup faith :') but its worth wait . soon inshaAllah :)
 



from heart to heart

The Thing is ..

Bismillah walahamdulillah..sollu alan Nabiy ~
Assalamulaikum..hye :)

lame jugak tenung screen lappy nih .niat nak share something . tapi air mata yg menitis laju . Allah..chill fariha .
Tomorrow morning last paper..Al-quran..may Allah ease..aamiin.

that's it ? ni je nak post ? -,- errr..tdi rse mcm nk share mcm2 . hati tgh tak betol ni . em kne la betolkan kan.

btol lah pnah dgr org kte . tak ksh la spe2 pun selagi die beriman ble dh bwt dosa ngn Allah rse bersalah tu tetap akan dirasai . tapi kite je yg kdang2 tolak tepi rse besalah tu . hurm. Allah sayang kte . kte dh bwt salah,Allah still gerakkan hati kte . Malu kan . Allah will never be affected by ur disobedience,but u r the one who will suffer when u disobey .

Indeed,taubah is such a beautiful gift . Allah loves to forgive . Even u fell for syaitan tricks,never lose hope .
If u repent for a sin and keep going back to it,then u know ur repentance was not sincere :'(( AllahuAllah..

Moga Allah kurniakan kite semua the taufiq of sincere taubah . Aamiin Allahumma Aamiin .

p/s: nak balik malaysia dah ni :') r.i.n.d.u
#np Hall of Fame-the script

from heart to heart

we'll wait

A good husband must fulfill a variety of roles.he must be like a father, a mother, and a sibling to his wife.
For she left her father, mother, brothers, sisters for him.
So she should find in him the gentleness of a father, the compassion of a mother, the leniency of a brother n the companionship of a sister.
“He who marries a woman should certainly respect her, because the wife of anyone of you is a means of your happiness, so the one who marries a woman should not spoil or disgrace her by disregarding her respectable rights.”
Imam Muhammad al-Baqir

 why farihaaa ? entah :) hey my future imam,i hope u read this post .u gave me so much to remember and I can never forget u that easy .




from heart to heart

My New Journey Begins ..


Bismilah walhamdulillah . Assalamualaikum :)
wuuu lmenye tak update . yup,saya masih bernafas dgn udara yg Allah bgi pinjam . dgn iman dan islam .but rite now dah bertukar angin ,udara,dan tanah yg dipijak . Bukan lagi di malaysia, tetapi sudah berada di Egypt Ardul Kinanah  :') 
4-09-2012


a part of them :')

"redhakan akk ummi,sebab akk nak redha Allah"

since kenduri doa selamat 2 syawal tu baru mcm btol2 percaya dah nak kne pegi mesir . em , bukan tuk sehari dua . bukan tuk holiday then blik mlysia . bukan macam pegi n balik dari smakl . 6 years ok , jauh . and bukan senang nak balik . hurm, satu pengorbnan yg besar ke ni ? jauh dari ummi,adik,family,my mr aero,friends n sume cinta hatiku . Allah dah pilih fariha,n kau mmg nak pegi . just move one . 

5-09-2012


Alhamdulillah selamat sampai pada 4.30 pagi mesir,10.30 malaysia . first time rse jet lag kot ==" . 
Em em em,tak rase lagi dah sampai mesir time tu . tak pcye lagi . rase mcm pegi jalan sekitar malaysia je lagi haha .

umah melangit tinggi . tingkat 8 . atas sekali . ad lift lah . alhamdulillah selesa .

Ahlul bait (izyani,myza,qila,tiqa,zaty,shana,iha,elly) . yg bertag hitam and berpurdah tu musyrifah ktorang (kak z,kak dayah,kak eifa n kak nab)  :)


MARHABAN 2012. Program anjuran Islamic Medic Community dan Perubatan . Program takde la macam orientasi kat sek tu . sempoi aje . Pengenalan serba sedikit tentang mesir,sistem belajar kat sini,belajar bahasa arab amiyah,jalan2 sekitar kaherah . DUA benda yg mcm terkesan kat hati ni . Firstly about Mim Sadd  Ra' = Mesir .Mim , Musibah . Sadd, Sabar . Ra', Redha . Awesome :D Mengikut pengalaman2 yg diStory morykan oleh akk2 n abg2 kat mesir ni mmg lepas satu,satu musibah akan dtg . tak ksh la dtg dgn cara ap skali pun . Penyelesaianya adalah sabar dan redha . Mmg kne banyak sabar . baru 4 bulan kat sini macam2 jadi .dengan nk biasekan dgn org2 arab kat sini , habuk pasirnye , ble dh masuk winter , sejuk yg yg tajam dan keringnye . Macam2 lagi. Kene ad rase beruntung sbb Allah sntiase bagi peluang tuk jadi org yg lebih sabar . sabar tu sabar tapi still tangkap leleh jgk, uhuhuk . tu nmenye tak sampai lagi tahap berlapang dada dan redha . Allah tau ap yg the best tuk hambaNya . Sometimes Allah sends us illness so we can tke care ourselves. Sometimes Allah send us failure so we can be humble. Sometimes Allah sends us pain so we can be stronger. and sometimes Allah breaks our spirit to save our soul . see ? betapa Allah sayang kat kte . Malu malu malu . 
The second one , Masjid al-Azhar . Pegi time jaulah Marhaban tu . Solat asar jemaah kat situ . Masuk2 je , zappp ! mcm ada something yg Allahuakbar,,,speachless . Deruan aura dari tempat penyebaran ilmu agama dari dulu hingga kini maybe . And terasa macam berada di zaman kegemilangan islam pada satu dahulu . Sujud terakhir solat asar tu, baru la mcm dah sedar n pcaye mmg dah betol2 berada di Mesir, bumi anbiya' . yang ad disebut dalam al-Quran . yang dktekan sebagai kiblat ilmu . tempat lahirnye ulama2 tersohor . AllahuRabbi . Allah dah bagi peluang ni, kalu tak pandai lagi nk gunekan peluang ni sebaik mungkin , entahla .


Mehla datang mesir :'D byk bnda nk cte tapi M.A.L.A.S !!! hurm bajet2 busy sbnrnye xP . Tke cre of urself n ur iman . Love youfillah .


from heart to heart

Mesir .

Assalamualaikum . :) sollu alan nabi !

agak sukar jgk mencari mood nak update . Busy ? ye jugak . Buat2 busy ? pun ye . Masalah ? ye kot . Masalah dengan diri sendiri , manusia , dgn Allah :'( .Kenapa dgn diri, diri sendiri tak tau jawapan . teruk . ada yang tak kene dgn hubungan diri dgn Allah . tu la jawapannya .

Lagi beberapa hari je lagi nk gerak dh . jauh ? Masih bumi Allah kot bak kate Mayna Razak :) Bila org tanya nape nak g jauh2 kat Malaysia pun boleh study, jawapan yg akan diberi , hati ni dah terpaut n msybe dah sampai sane dulu ;p poyo . sgt poyo . Nak merasa berada di bumi anbiya' pun ye . Nak lebih mengenal diri sendiri dan yg utamanya ingin lebih mengenal n dekat dgnNya . Sampai bile nk mengharap and bergantung pada orang ? Oh please ... *mate keatas,menyampah ngn diri sendiri jap* Menyampah2 pun sebabkan sayang diri sendiri la wat keputusan mcm ni . hehe . maybe ada sesetengah pihak yang sukar memahaminya . Ummi saya sgt faham pun dah cukup :D i'm the only one ummi nye anak dara comel kot,mane sampai hati nak hampakan bondaku . I'Allah akak akan jage diri,blaja molek2 n yang sangat diharapkan ummi,bulatkan hati,luruskan niat :') I will !!! insha Allah . pray 4 us , fariha,hamizah,izyani,sharifah nabila,raudhah abdullah,zuhra muhammad . insha Allah kami serumah kat sana . Weee .Thanks Allah ramai dak smakl kat sane :D tak rase gelabah sangat . cuak sikit tu ad la . Allah tau kami boleh !

Sedih . Tak dapat nak jumpe semua b4 berangkat ni . 6 years . Tak tau la dlm 6 tahun tu balik Malaysia ke tak . Aisya zailan said : its ok sis,takde rezeki nak jumpe,tak di bumi Allah ni, di jannah insha Allah :') woah . sentap tangkap leleh terus . Alhamdulillah, dikelilingi dgn mereka yg qalbu nye terpaut denganNya . Raya ? hoho . best2 . dapat kumpul ngn family di Kajang . yang dah lame sgt tak balik pun dgn izin Allah dapat jumpe . Hakikatnye raya mmg best , hari kemenangan untuk kite umat Islam kan . Raikan dgn penuh kesyukuran dan cinta pada Allah . 1 sept ni taklimat then 4 september 2012 jam 10 malam,berangkatlah hamba Allah yang sentisa rase bersalah ini ke Mesir . [sape2 nk datang KLIA hantar kami sgt dialukan :')]

"Masuklah kamu ke negeri Mesir, insya Allah dalam keadaan aman" [Yusuf:99]

big family :D
1st syawal :') love u so much

Last Syawal b4 akk pergi :')

pahit pada mulanya,insha Allah ada yg indah akan datang . Yakin dgn Allah,hati terpujuk :') takpe,kite same2 sabar menanti . 6 tahun,insha Allah tak lme pun . trust me !


from heart to heart

Saya Boleh ! :'D

ingin pergi dengan satu tekad :')


from heart to heart

Excited !

Assalamualaikum . hye !!! *lambai tangan dengan senyuman lebar*




Rindu Ramadhan ? kenyataanny Ramadhan lebih rindukan kte sbb every years Ramadhan dtg 10 hari lebi cepat :') em em .Ramadan is around the corner n WE should be preparing ourselves mentally 2 it. Lets try 2 leave our bad habits n increase our good ones.ohyeah ! insha Allah ! Indeed, we should not treat Ramadan they same way we have been treating the other months this year thus far. Its time 2 become the new,gempak,terbaik and improved Fariha Mohd Fadzly ! :D Ramadhan kareem ;) ehem,aim tuk Ramadhan bukan nk khatam Quran je tapi lebih kepada utk dihayati . bce Quran kne ad feel >,<

from heart to heart

Masuk akal . Kidzania . Budak U



If you truly care for somebody, make dua for Them. 


If you truly dislike somebody, make dua for Them. 


Dua is universal. It heals everything. ♥


 Untuk rasa sedih sebab kehilangan masuk akal kan ?  Untuk rasa keliru dengan apa yang jadi tu pun masuk akal tak ? Untuk rasa yang segala benda macam tak berapa nak make sense sangat, tu pun termasuk tak dalam akal ? Tak boleh hilang kot rasa kehilangan dalam sehari dua . Mybe setahun dua tahun belum pasti .

Abaikan :)

Assalamualaikum . Bismillahwalhamdulillah .

Bila dah banyak masa kat rumah , takda nak buat apa sangat selain belajar masak,amik hantar adik gi sekolah,makan tidur,reading,buli kucing haha,ummi adik . yang sangat tak dapat nak elak , berperang dengan hati and jiwa sendiri . Berfikir . Berangan ? awww ~ takde maknanya lah ! bila dah taktau nak buat apa mula la bermain dengan hati . Hati . The King . Tertanya-tanya kot , ada ke secebis rasa tu dalam hati ni ? But pernah dengar selagi ada rasa bersalah dengan Tuhan time buat salah tu kira still lagi ingat pada Yang Maha Mengetahui segalanya rite ? tolonglah fariha jangan ego -,- ego dengan diri sendiri . ahhh . sejak bile la ni . Ummi selalu sentuh pasal ego agama . Ego agama takpe .Sangat digalakkan . kalu tak  memang hancurlah .






Dah tak keja dah kat KidZania Kuala Lumpur tu :) yeah . Memang banyak pengalaman . suka duka pahit cuka kelat pekat . Kawan pun ramai alhamdulillah . BUT ... but ? Tersangatlah mencabar babe . Jujur ni, sepanjang first week training memang tangkap leleh jugak lah . Kena kejutan elektrik bervoltan berapa tah . Tapi kejap je . Lama-lama tu ok kot . Dah boleh masuk sikit2. BUT... but ? again -,- Kekuatan turun naik . huh . teruk . Time tu lah tau sejauh mana la kuatnya diri . Alhamdulillah Allah hantar kawan-kawan yang ok yang memang menyelamatkanlah jugak . Sebenarnya diri sendiri yang ada masalah . That's it . Membuatkan seronok keje sebab dengan kids kan . Melihat and menghadapi sendiri kerenah manusia dari pelbagai bangsa . Teamwork dalam district . Hormat boss . haha , syukur gak dpt coordinator sempoi but banas baran sikit . ngek . Siap ingatkan time solat . I like ~ Cedric apek cina lah . Tapi dia ok aje . Memang senang dapat kawan . Kuat tak kuat je la hati tuh . Allah ada . Memang sering ditegurNya . Tapi agak remuk hati bile hal solat sangat dipandang remeh . kerja tu kerja lah . Tapi solat diabaikan ? memang ikutkan nk sound je . Tapi fikir balik kot . Tapi rasa tersepit dengan rasa berslah pun ada . tah . pening . Jugdemental ? nahhh . ada je kawan sorang ni biase je pun tapi selalu je kita gi solat same2 kan kan Widuri Hariri . Nice name :) Penasihat tak terlatih, Kak sakina,Kak ain,Kak wan . rasa macam kecik je kot bila ngan dorang . hehe . budak baru belajar nak keje . Training  ? with Maya and Sab . Group 6 the best ! Rasa macam rapat . Untonglah dorang ok,gempak and kecoh . sampai fariha yang banyak mulut,jadi antara terdiam jugaklah di situ . yolah tu . tengok keadaan lah . Shaza menjadi penjaga saya sepanjang training . hehek . macam baby . lepas tu tak dah . wekkk :P dah pandai jaga diri lah konon . btw,tq so much shaza ...kenal sejak interview lagi kot . wuaaa ada rasa nak nanges kalu ingat balik sume . Dengan kerja ni jugaklah secara tak langsungnya belajar nak pakai duit sediri . Pergh memang terasa duit tu macam air je kot habis . Ummi adik kat kedah ok . So faham2 je lah bila dah keseorangan . ok dah . tutup about KZ .


Masing-masing dah jadi budak U kot :') Tahniah semua ! *tepuk tangan sambil angkat kening . Fariha ? rilek lu..lepak2 la..takyah fikir lagi .. baca je lah tweet mweet mereka yang dah bergelar budak U tu tiap hari . hurm,Insha Allah akan menyusul . Setelah istikharah and masih dalam proses . Ke manakah ? tettt . sangat berdebar . doakan moga segalanya dipernudahkan , amen .






orite . that's all .When Allah wants good 4 you, He tests u . Sabar k ? 


from heart to heart

New URL

Assalamualaikum . HYE !!! :D

tettt tettt tettt . Dengar sini semua orang kampung ... my new URL for this blog


bangga dengan nama sendiri aw..tepuk tangan pls ? . ok thanks :P bye .


from heart to heart